wtorek, 13 stycznia 2015

Chleb bez mąki



Czy ktoś z Was od lat chciał upiec zdrowy , smaczny chlebek , ale ciągle coś mu w tym przeszkadzało? Jeżeli tak, to ten przepis jest dla Ciebie . :) Nawet nie ma co dłużej myśleć - 10 min i chleb przygotowany do pieczenia . Kolejne 2 h ( minimum) powinien sobie pęcznięć i kolejną 1h piec. I juz. Proste , smaczne i szybkie - nie ma żadnej wymówki by go nie upiec. Ma jedną wadę - za szybko znika.. I powiem Wam , ze nawet moja najbardziej wybredna ostatnio córeczka( 7,5 lat) wcina chlebek mówiąc ,że jest lepszy od " tych ostatnich , zdrowych ciasteczek" ... A to naprawdę duży komplement. ( Ciasteczka swoją droga nie cieszyły się duża popularnością ;))



Chlebek przypomina bardzo popularny na kulinarnych blogach " chleb zmieniający życie" - tylko to wersja bardziej uproszczona, bez egzotycznie brzmiących dodatków. ( nie miałam ich po prostu w szafie).
Poniżej przepis:

- 3 szklanki płatków owsianych , moga być też płatki jaglane.
- 1,5 szklanki siemienia lnianego mielonego
- 3/4 szklanki siemienia całego
- 2 szklanki słonecznika
- 1 szklanka lekko podmielonych orzechów ( różnych)- ja mielę w zwykłym młynku elektrycznym , dosłownie parę sekund - tak by się nie starły na mąkę
- 1/2 szklanki migdałów lekko "podmielonych"- bądź pokrojonych ( chodzi o to ,ze im więcej całych, dużych ziaren tym bardziej chleb się będzie kruszył)
- 2 łyzki miodu, albo syropu klonowego czy innego słodu
- 2 łyzeczki soli
- 5 łyżek oleju kokosowego
- około 2,5 szklanek wody

Suche składniki nalezy wymieszać osobno i mokre osobno ( olej kokosowy -powinnien byc płynny). Potem połączyć ze sobą wszystko i porządnie wymieszać. Masa powinna byc gęsta , ale wszystkie składniki powinny się ze soba połączyć. Można dodać trochę wody , gdy będzie potrzeba. Calą masę przełozyć do prostokątnej keksówki , wysmarowanej masłem , "ubić" , wyrównać i odstawić przynajmniej na 2 h. Piec w temperaturze 180 stopni - 60 min. ( wszystko zależy od piekarnika). Odstawić do kompletnego wystygnięcia . Kroic ostrym nożem.
Nie może się nie udać !
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz